<  NIEUWS
Coronavirus beperkt Internationale transportcapaciteit
6  2020

Waar het Chinees Nieuwjaarsverlof, wat oorspronkelijk tot 31 januari zou duren, eerder al verlengd werd tot 2 februari, is dat nu verlengd tot 10 februari. Deze maatregel moet helpen om verspreiding van het coronavirus te stoppen. Veel bedrijven en fabrieken in China zijn – minimaal – tot die tijd gesloten of een deel van het personeel werkt vanuit huis. Hierdoor is de informatievoorziening vanuit China zeer beperkt en kan niet met zekerheid bevestigd worden of containers al dan niet geladen of gelost zijn op de terminals van de mainports en bij leveranciers en klanten.

Transport per schip

De werkzaamheden op de terminals van de mainports gaan vooralsnog door. De containers die er nog staan van vóór het Chinees Nieuwjaar worden verscheept en inkomende containers worden gelost. Het transport van en naar de terminals levert echter problemen en vertraging op. Mede hierdoor raakt het aantal reeferplugs bij diverse terminals vol, waardoor reefers mogelijk naar andere havens worden verscheept. Eventuele extra kosten zijn voor rekening van de shipper.

Transport per vliegtuig

Er was al een aantal vluchten van en naar China geschrapt na de uitbraak van het coronavirus, maar nu zijn bijna alle vluchten geannuleerd. Wanneer er weer gevlogen gaat worden is nog niet precies duidelijk. Luchtvaartmaatschappijen spreken momenteel over 10 februari, maar de kans bestaat dat dit nog later zal worden.

Transport per trein

Het vrachtvervoer per spoor vanuit de Chinese provincie Hubei, waar de stad Wuhan is gelegen, is stilgelegd. Treinen mogen de provincie niet verlaten tot eind februari. In andere provincies is momenteel nog wel beweging in het treinverkeer, maar aangezien alle belangrijke noord-zuid en west-oost verbindingen in China via Wuhan lopen, heeft het consequenties voor het gehele treinverkeer in China. De eerste treinen zullen naar verwachting halverwege februari weer vertrekken vanuit Xiamen, Xian en Chengdu.

Als gevolg van de gesloten rederij-, agent en leverancierskantoren kan het voorkomen dat uw originele Bill of Lading niet tijdig afgegeven of gereleased kan worden. Om u hierin te laten adviseren, kunt u contact opnemen met uw Jordex Global contactpersoon.

Wij houden de situatie uiteraard nauwlettend in de gaten en delen nieuwe informatie met u zodra deze bekend is.