<  NIEUWS
Ever Given zorgt voor enorme opstopping Suezkanaal
24  2021

Nadat het containerschip Even Given van Evergreen door een onverwachte sterke windvlaag uit koers is geraakt op het Suezkanaal, een belangrijke waterweg tussen oost en west, is het schip vastgelopen. Het vierhonderd meter lange containerschip blokkeert het kanaal, waardoor er een file van andere wachtende schepen wordt gevormd.

Het in Panama geregistreerde containerschip was vanuit China in noordelijke richting op weg naar de haven van Rotterdam, waar deze volgens planning op woensdag 31 maart zou aanmeren. Afhankelijk van hoe snel het schip los kan worden getrokken, wordt inzichtelijk hoeveel vertraging het incident zal veroorzaken. Dat kan mogelijk zelfs twee dagen duren, wat grote gevolgen heeft voor de wereldhandel.

Sleepboten moeten vanuit veiligheidsoverwegingen wachten met lostrekken van het schip op hoog water. Mogelijk moet er ook lading van boord worden gehaald om het schip weer in beweging te krijgen en gebaggerd worden om het schip weer te laten drijven.

Over het Suezkanaal passeren dagelijks gemiddeld vijftig schepen. Circa 10 procent van alle internationale maritieme handel gaat er doorheen. Iedere dag dat het kanaal langer wordt geblokkeerd, zorgt ervoor dat er geen goederen van en naar Europa over zee kunnen worden vervoerd. De MSC Roma, HMM Gdansk, Taurus en Santa Gruz liggen momenteel op weg naar de Middelandse Zee te wachten voor het kanaal totdat het incident verholpen is. In oostelijke richting op weg naar de Rode Zee vormen de containerschepen Maersk Saigon, Ever Excel, ONE Crane, Ever Globe, Cosco Shipping Leo en Cosco Shipping Peony een file. Volg de actuele informatie over de huidige locatie en bewegingen van de containerschepen op MarineTraffic.

Wij vragen u rekening te houden met de mogelijke vertraging die de opstopping veroorzaakt voor uw lading. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw Jordex contactpersoon.