<  NIEUWS
Oman voert nieuwe belasting in
22  2021

Na de Emiraten, Saoedi-Arabië en Bahrein voert Oman nu ook een voor het land nieuw type belasting in; btw op verkochte goederen en diensten.

Oman is de vierde Golfstaat van de Gulf Cooperation Council (GCC) die de belasting invoert. Het land start met een relatief laag tarief van 5 procent. Een hoger tarief zou leiden tot een te grote stijging van het landelijke prijspeil. Om te hoge inflatie tegen te gaan, zijn 488 voedselproducten vrijgesteld.

De nieuwe belasting is ingevoerd om het gat in de begroting te dichten. Als gevolg van de pandemie en tegenvallende olieprijzen had Oman vorig jaar een begrotingstekort van bijna 20 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Naar verwachting zal de nieuwe belasting het begrotingstekort van het BBP terugbrengen naar ongeveer 6,5 procent.

De Gulf Cooperation Council (GCC) bestaat uit zes olie-exporterende landen: Emiraten, Saoedi-Arabië, Bahrein, Koeweit, Oman en Qatar. Met de belasting willen de landen zich op lange termijn diversifiëren zodat ze minder afhankelijk zijn van oliebelastingen.