<  NIEUWS
10 geboden bij zakendoen in de Golfregio
12 oktober 2018

Dat er in het Midden-Oosten een andere zaken-cultuur heerst is duidelijk, maar hoe ga je daar mee om? Ik sprak Mauritius Wijffels, advocaat en trainer met focus op het Midden-Oosten, over zijn 10 ultieme geboden van het zakendoen.

  1. Relatie: dat is het enige wat telt. Bouw een solide relatie op. Niet via telefoon of e-mail, maar door zakenrelaties regelmatig te bezoeken en de tijd te nemen voor hen.
  2. Time & timing: de perceptie van tijd verschilt flink. Wij dienen altijd op tijd te komen, maar ook de tijd te nemen voor afspraken. Zo kan het een eeuwigheid duren voordat er een besluit wordt genomen, maar vervolgens naar de hoogste versnelling geschakeld wordt omdat het gelijk geregeld en uitgevoerd moet worden. Ondanks dat dit soms met productie en vergunning niet haalbaar is.
  3. Pick your battles carefully: met lokale bureaucratie krijgt u vast te maken. Het is belangrijk om te weten dat u hier vaak niet zoveel tegen kunt doen. Laat u goed adviseren en volg uw intuïtie.
  4. Denk aan de piramide en boomgrens: hiërarchie is belangrijk in deze regio. Zorg dat u investeert in de juiste mensen, de beslissingsbevoegden. Echter is het belangrijk dat u over niemand heen stapt, dat kan tegen u werken. Houdt ook de boomgrens goed in de gaten. Onder de grens is de rechtsstaat en boven deze grens staan de relaties.
  5. Gebruik altijd uw intuïtie
  6. Bied prijs en kwaliteit: houd de concurrentie uit Afrika en Azië goed in de gaten.
  7. Manage uw wasta: wasta is uw ‘kruiwagen’, de contactpersoon die u met de juiste mensen in contact brengt. Een wasta is van onschatbare waarde in deze regio. Let er wel op dat u zich niet laat verleiden tot welke vorm van corruptief beleid. Iedereen weet alles over iedereen en dit is zeer slecht voor uw reputatie, waar u ook niet meer vanaf komt. Weet dus met wie u zich inlaat.
  8. Eis het zwart op wit met handtekening: in het Midden-Oosten is het heel normaal om te geloven in het gesproken woord. Woord is woord. Helaas is dit met regelmaat ook niet het geval. Leg afspraken daarom altijd vast.
  9. Ken de regels en laat u door ons adviseren: elk land en soms provincie of deelstaat heeft zijn eigen regelgeving, maar deze wijzigt vaak.

Investeer in een goede voorbereiding en kom goed beslagen ten ijs. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch is dit niet altijd het geval. Dan is alles rond en zijn betalingen een issue. Het betalingsmoraal ligt in deze regio over het algemeen toch iets anders en men moet vaak lang wachten op betalingen. Laat u daarom goed informeren en maak duidelijk afspraken over bijvoorbeeld vooraf betalen, een Letter of Credit of kredietverzekering. Procederen in de Golfregio is namelijk niet makkelijk.