<  NIEUWS
3.600 TEU is grootste containerschip ooit Amerika
5 juli 2018

De ‘Daniel K. Inouye’ is feestelijk gedoopt op de Philly Shipyard in Philadelphia. Met een capaciteit van net 3.600 TEU, is het het grootste containerschip ooit gebouwd in Amerika.  

Het schip is voor 209 miljoen dollar gebouwd voor de Amerikaanse rederij Matson en is de eerste van de twee zusterschepen. De schepen gaan de Hawaii-dienst varen en zijn uitgerust met dual-fuelmotoren en dubbelwandige brandstoftanks.

Matson is een zogenoemde Jones Act-carrier. De federale Jones Act wet werd in 1920 geïntroduceerd door Senator Wesley om de Amerikaanse economie te laten groeien. Volgens de wet moeten alle goederen die worden vervoerd tussen Amerikaanse havens, vervoerd worden op schepen gebouwd in de VS en die eigendom zijn van een Amerikaanse partij. Daarnaast moeten de schepen bemand worden door Amerikanen en onder de Amerikaanse vlag varen.

Door de wetgeving zijn Amerikaanse schepen veel duurder dan schepen gebouwd door buitenlandse werven. Amerika concurreert dan ook in geen enkel opzicht op de wereldmarkt. Dat verklaart waarom het grootste containerschip in Amerika gebouwd een capaciteit heeft van 3.600 TEU en schepen in het Verre Oosten makkelijk 20.000 TEU halen.