<  NIEUWS
50 jaar containeroverslag in Rotterdam!
3 mei 2016

50 jaar geleden werd de eerste zeecontainer gelost in Rotterdam. Het was een belangrijk moment, want Rotterdam was de eerste aanloophaven van Europa.

Op 3 mei 1966 arriveerde de MS Fairland met 266 containers aan boord in de haven van Rotterdam. Vanaf dat moment was  een wekelijkse containerdienst tussen New York en de West-Europese havens Rotterdam, Bremen en Grangemouth een feit.

Voor 1966 zag het proces van laden en lossen er heel anders uit. Vracht had verschillende vormen en maten, en havenarbeiders waren soms weken in de weer om dat allemaal op een goede manier in en uit een schip te krijgen. Tot de Amerikaan Malcolm McLean bedacht dat het efficiënter kon als iedereen in de wereld eenzelfde container gebruikte. Hij bedacht de container die we nu nog steeds gebruiken. Een stalen box van 40 ft of 20 ft, met klapdeuren. Heel simpel. Zo schrijft Port of Rotterdam in het artikel ‘Hoe een stalen box de wereldeconomie veranderde’.

“De kracht van de container is de standaardisering: iedere container heeft wereldwijd dezelfde eigenschappen, waardoor hij overal kan worden opgetild aan zijn hoeken”, vertelt Bart Kuipers, beleidsadviseur Havens bij de Erasmus Universiteit. “Alle infrastructuur in de logistiek werd op deze standaardcontainers afgestemd: zee-schepen, kranen, treinen, trucks en binnenvaartschepen”. Kuipers noemt de container ‘de uitvinding van de eeuw’.

Containeroverslag Rotterdam