<  NIEUWS
Aandachtspunten uit de praktijk - Incoterms
27 oktober 2020

Iedereen die internationaal zaken doet krijgt te maken met de ICC Incoterms. Toch zijn er nog vaak onduidelijkheden. Wij geven drie aandachtspunten!

 1. Waar staan de ICC Incoterms voor?
  De International Commercial Terms, beter bekend als ICC Incoterms, zijn in 1936 in het leven geroepen om de rechten en plichten van de koper en verkoper bij internationale handel weer te geven. Het zijn regels voor importeurs, exporteurs, juristen, vervoerders en verzekeraars over de hele wereld. ICC herziet de regels periodiek. De laatste update was in 2020.
 2. Wie loopt bij de Cost Insurance and Freight (CIF) Incoterm het transportrisico?
  Er wordt vaak gedacht dat de verkoper het risico op transportschade loopt tot aan de loshaven van bestemming. Dit is niet vreemd aangezien de kosten tot aan de haven van bestemming voor rekening van de verkoper zijn. In werkelijkheid gaan de kosten en risico’s niet op het zelfde moment over van verkoper naar koper. Het transportrisico gaat over op de koper vanaf het moment dat de goederen in de haven van verscheping op het schip zijn geladen.
 3. Welke Incoterms kunnen gebruikt worden voor multimodaal transport?
  De Incoterms zijn opgesplitst in twee groepen. De ene groep is geschikt voor vervoer dat over zee en/of binnenwateren plaatsvindt, de andere voor multimodaal transport. Deze kunnen gebruikt worden voor transport over de weg, het water, door de lucht en per spoor of een combinatie hiervan. Tegenwoordig vindt internationaal vervoer vaak plaats via meerdere modaliteiten, waardoor de voorkeur naar multimodale Incoterms gaat. Onder de multimodale Incoterms vallen de onderstaande.
 • Ex Works (EXW)
 • Free Carrier (FCA)
 • Carriage Paid To (CPT)
 • Carriage and Insurance Paid To (CIP)
 • Delivered at Place (DAP)
 • Delivered at Place Unloaded (DPU)
 • Delivered Duty Paid (DPP)

De nieuwe Incoterms 2020 in een handig overzicht? Vraag dan onze hard copy hand-out aan!