<  NIEUWS
Aanloop naar introductie zwaveltoeslag
7 juni 2019

De nieuwe wereldwijde zwavelregeling die op 1 januari 2020 ingaat, blijft een veel besproken onderwerp. Verladers vragen zich af waarom ze er nu al voor moeten gaan betalen?

Volgens de nieuwe regelgeving mag de brandstof waarop schepen varen minder dan 0,5% zwavel bevatten. Dat is 3% minder dan de huidige toegestane hoeveelheid. Zwavelarme en dus schonere brandstof is veel duurder dan reguliere brandstof. Vermoedelijk gaan de strengere eisen de scheepvaart miljarden extra kosten.

Rederijen willen de extra kosten doorberekenen aan klanten en vanaf het vierde kwartaal een toeslag introduceren om hun klanten zo te laten wennen aan de prijsstijging. Het European Shippers Council (ESC) werkt samen met onderzoeksbureau Derwey aan een systeem voor het eerlijk implementeren van de zwaveltoeslag.

In de tweede helft van het jaar verwacht het ESC een dashboard te kunnen presenteren. Daarmee kunnen verladers zelf berekenen hoe hoog een redelijke zwaveltoeslag zou moeten zijn en rederijen eventueel meer tegenwicht bieden.