<  NIEUWS
Blog Kim: Activiteiten van afgelopen maand
21 juni 2018

De terugtrekking van de Verenigde Staten uit JCPOA roept veel vragen op bij klanten. Ik deel graag mijn kennis die ik afgelopen maand heb opgedaan tijdens diverse bijeenkomsten waar dit onderwerp centraal stond.

Hoewel het tempo in het Midden-Oosten tijdens de Ramadan iets lager lag, stond mijn agenda vol met activiteiten. Nadat Trump bekend heeft gemaakt dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het actieplan JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), weten de Nederlandse overheid en bedrijven niet wat ze hiermee aan moeten en welke gevolgen dit exact kan hebben.

Als bedrijf is het belangrijk om goed te weten hoe u compliant kunt blijven wanneer de regelgeving verandert, ook al bent u niet eindverantwoordelijk. Tijdens de bijeenkomsten werd duidelijk dat de Nederlandse overheid lastig weet wat te adviseren als er Amerikaanse belangen bij betrokken zijn, maar dat de Nederlandse en Europese wet als eerste gevolgd dienen te worden, werd al snel duidelijk gemaakt.

De Nederlandse overheid is nog steeds voornemens de Iraanse markt verder te onderzoeken. Veel bedrijven worstelen met de nieuwe situatie. Net als veel rederijen die het zekere voor het onzekere hebben genomen en per direct of per 1 juli stoppen met hun dienst naar Iran, waardoor de export verder wordt belemmerd. Sinds de opschorting van de sancties zijn Nederlandse bedrijven ook voorzichtig naar Iran gegaan.

Mijn bezoek aan Den Haag was daarentegen een stuk optimistischer, waar ik bij de RVO het Water-Energy-Food Nexus seminar heb bezocht. Tijdens dit seminar stonden de ontwikkelingen in deze sectoren en de kansen die de wereldtentoonstelling Expo2020 biedt centraal. In het najaar zal er vanuit de overheid een handelsmissie uitgaan om te kijken hoe Nederland kan bijdragen aan deze topsectoren.

Dennis Noordijk van Jordex Global uit Abu Dhabi in de maand juni ook op bezoek is geweest om enkele klanten, leveranciers te bezoeken en de laatste ontwikkelingen met onze collega’s te bespreken.

Speelt uw bedrijf een rol in de Expo2020? Dan horen wij graag uw huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten!