<  NIEUWS
Afrikaanse kersttradities
30 november 2020

Tijdens kerst komen wij samen met familie om uitgebreid te eten. Daarbij mag de kerstboom met cadeautjes eronder niet ontbreken. Zo heeft ieder land zijn eigen tradities. Maar wat zijn nu kenmerkende Afrikaanse kersttradities?

In Ghana draait het vanaf 20 december een week lang om het bezoeken van familie en vrienden en worden er veel verschillende activiteiten georganiseerd. Tijdens de kerkdiensten op kerstavond wordt er gezongen en gedanst op drummuziek en hoeft u niet raar op te kijken als dit de hele nacht doorgaat. Maïspap en een stoofpot van okra maken deel uit van dé traditionele kerstmaaltijd in Ghana.

Een kerstgroet om te laten weten dat je aan iemand denkt tijdens de feestdagen, schrijf je in Nigeria op de schil van een kalebas (vrucht). Een typische traditie uit de stad Oyo, die wij kunnen vergelijken met het sturen van een kerstkaart. In Uganda wordt dezelfde vrucht gebruikt om een kerststal in op te zetten, met figuren die gemaakt zijn van bananenbladeren.

In Namibië wordt de kerst al op 6 december ingeluid met het aansteken van kaarsjes op straat. Veel gezinnen trekken naar de stad om de kerstsfeer op straat te proeven. In plaats van een kerstboom is het decoreren van een doorntak een bijzondere gewoonte in Namibië. Deze wordt versierd met groene en rode kerstversiering en vervolgens in huis opgehangen.

Het land heeft daarnaast ook nog een traditie overgehouden uit de tijd waarin Namibië een kolonie van Duitsland was. De supermarkten liggen in de aanloop naar kerst vol met Duitse koekjes en die mogen uiteraard niet ontbreken op de kersttafel.

Geseënde Kersfees en ’n gelukkige nuwe jaar!