<  NIEUWS
Afvalhaai in Dubai (video)
30 november 2018

Afgelopen maand is de eerste afvalhaai te water gegaan in Dubai. Deze Wall-E of water, ook wel WasteShark genoemd, is een hightech drone die afval voor de kust van Dubai opeet.

De aquadrone kan 16 uur rondzwemmen, 350 kilo aan afval opeten en de waardes en kwaliteit van het water meten. Het is een compact apparaat die op afstand te besturen is, maar ook autonoom kan opereren. Ondanks zijn naam is de afvalhaai wel vriendelijk voor dieren en omgeving.

De uitvoering is ontworpen door een Nederlands bedrijf en wordt ingezet in de Dubai Marina. Dit moet bijdragen aan het verminderen van de plastic soep in de oceanen. Er zwerft wereldwijd ongeveer 150 miljoen ton aan plastic in het water, waarvan een kwart miljoen aan het oppervlak drijft en daar richt deze WasteShark zich op.

Nederland loopt vooruit in technologische ontwikkelingen en veel Nederlandse bedrijven zijn hierdoor actief in het Midden-Oosten. De Nederlandse overheid richt zich ter voorbereiding op de Expo 2020 in Dubai mede op energie en water oplossingen, een belangrijk thema voor de Verenigde Arabische Emiraten. Nieuwsgierig hoe de WasteShark er uit ziet? Bekijk dan het filmpje!