<  NIEUWS
Agri sector Latijns-Amerika
3 september 2018

De landbouw- en visserijsectoren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zullen in de komende tien jaar met 17% groeien.  De Latijns-Amerikaanse agrisector zal daarmee een prominente rol blijven spelen op mondiaal niveau.

Volgens het laatste rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) kan meer dan de helft van deze groei (53%) worden toegeschreven aan een toename van de plantaardige productie, gevolgd door veehouderij (39%) en de visserij (8%).

Het oppervlakte aan land voor agrarisch gebruik zal met 11 miljoen hectare toenemen en wordt voornamelijk gedreven door de uitbreiding van sojaplantages in Paraguay en Brazilië. Dit heeft zowel met de groeiende wereldwijde vraag naar sojabonen te maken, alsook een toenemende regionale vraag naar eiwitmeel. Bijna de helft van de sojaproductie in de regio zal worden geëxporteerd, voornamelijk naar China.

Brazilië komt samen met Rusland, India, China, de Verenigde Staten, en West Europa in het rapport naar voren als één van de landen die een sleutelrol zal spelen als leverancier van voedsel op mondiaal niveau. Van de vleesproductie in Latijns-Amerika, die met maar liefst 19% toeneemt, komt driekwart uit Brazilië. De uitbreiding van de visserij wordt voornamelijk in Brazilië en Chili verwacht met een totale productiegroei van 43% tot 2027.

Als gevolg van een toenemende vraag naar -voornamelijk verse- zuivelproducten, zal ook de zuivelproductie stijgen.

Wilt u het gehele rapport lezen? Deze vind u hier: https://www.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/oecd-fao-agricultural-outlook-2018-2027_agr_outlook-2018-en