<  NIEUWS
Alles over het Chinees Nieuwsjaar
11 januari 2021

Oliebollen eten, aftellen tot 12 uur, proosten met champagne en vuurwerk afsteken zijn kenmerkend voor onze oud en nieuw viering. De Chinezen hebben deze, voor hun belangrijkste feestdag nog in het vooruitzicht. Maar wat zijn hun tradities?

In China wordt het Chinese Nieuwjaar 春节 (chūnjíe) genoemd, wat Lentefestival betekent. Het wordt gevierd volgens de Chinese kalender op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van het nieuwe jaar. Dit jaar is het Huangdi 4718; het jaar van de os en valt de eerste dag op vrijdag 12 februari.

Schone lei
Om het nieuwe jaar goed te beginnen, moet het oude jaar goed worden afgesloten. Openstaande schulden worden afgelost, er wordt een bezoek gebracht aan de kapper en het huis krijgt een grote lente-schoonmaak. Maar pas op, het schoonmaken moet voor Nieuwjaar gebeuren, anders wordt al het nieuwe geluk weggepoetst.

Menselijke migratie
Op Oudejaarsavond komt de hele familie bij elkaar in het huis van het oudste familielid om uitgebreid te dineren. Familieleden komen uit alle uithoeken van het land en daarbuiten bijeen, waardoor jaarlijks de grootste menselijke migratie plaatsvindt.

Kwaad verdrijven
Ramen en deuren staan om middernacht open. Zo waait het oude jaar naar buiten en het nieuwe jaar naar binnen. Er wordt veel rood en luid vuurwerk afgestoken om het kwaad tegen te gaan. De rode kleur en het lawaai moeten Nian, het mensetende beest dat op oud en nieuw huizen probeert binnen te dringen, verdrijven.

Op Nieuwjaarsdag worden de andere familieleden bezocht. Tijdens grote festivals in de stad worden er optochten met traditionele leeuwen- en drakendansen opgevoerd. Met deze dansen wordt eveneens het kwaad weggejaagd.

Getrouwde en werkende familieleden geven de ouderen en kinderen een rood envelopje met geld, ook wel hongbao genoemd. Het geldbedrag is altijd even, dit brengt geluk.

Tijdens Chinees Nieuwjaar zijn bedrijven en fabrieken gesloten waardoor de export vanuit China en Hong Kong vrijwel stil ligt. Zoals elk jaar schrappen rederijen dan een aantal diensten in westelijke richting vanuit Azië naar Europa. Houdt hier rekening mee bij het boeken van uw transport. Neem voor boekingen en meer informatie contact op met uw Jordex contactpersoon.