Geplaatst op:

Alles over het EUR1 certificaat

Een EUR1 certificaat kan verlaging of zelfs vrijstelling van invoerrechten geven. Het wordt gebruikt bij handelsverkeer tussen landen waarmee de EU een vrijhandelsakkoord heeft gesloten.

Is een EUR1 certificaat verplicht?
Een EUR1 is niet verplicht, maar kan voor veel voordeel zorgen, vooral in landen waar de invoerrechten hoog zijn.

In welke landen kan een EUR1 certificaat gebruikt worden?
De landen of groepen van landen waarvoor je het EUR1-certificaat kunt gebruiken, zijn heel divers. Het kunnen landen zijn waarmee al jaren een handelsakkoord van kracht is, maar er worden ook regelmatig nieuwe overeenkomsten gesloten. Op de website van de KvK staat een actuele lijst. In de meeste gevallen is de overeenkomst tweezijdig (bilateraal), maar het kan ook eenzijdig (unilateraal) zijn.

Waarom is een EUR1 certificaat nodig?
Om tariefpreferenties te krijgen, moet het product van preferentiële oorsprong zijn. Oftewel de oorsprong moet een begunstigd land zijn waar een vrijhandelsovereenkomst mee is gesloten. Dit kan aangetoond worden met een EUR1 certificaat.

Hoe kom ik aan een EUR1 certificaat?
Het EUR1 certificaat wordt uitgegeven door de KvK en moet daarna geviseerd worden door de douane. Dit nemen wij mee bij de douaneafhandeling.

Is een EUR1 certificaat hetzelfde als een Certificaat van Oorsprong (CvO)?
Beide zijn oorsprongsdocumenten. Toch is er een aantal verschillen. Zo kan een EUR1 alleen gebruikt worden bij landen waarmee de EU een handelsakkoord heeft en kan een CvO verplicht worden gesteld door elk willekeurig land. Als een EUR1 nodig is, dan geldt dit ook als CvO. Andersom vervangt een CvO een EUR1 niet omdat geen CvO geen vrijstelling van invoerrechten geeft.

22 mei 2023

Uitbreiding team Jordex: Tim en Quinzy

We hebben er twee nieuwe collega's bij. Tim van der Poel, als Outside Sales rep. Quinzy Rijke als Customs Representative bij ons douanekantoor Jordex Customs

19 mei 2023

Scheepvaartverkeer Panamakanaal beperkt door droogte

Eén van de belangrijkste handelsroutes ter wereld heeft last van droogte door onvoldoende regenval. De autoriteiten hebben daarom restricties ingesteld.

17 mei 2023

Registratie uitvoerdocument EX-A verplicht

Het voorafgaand registreren van het uitvoerdocument EX-A is tegenwoordig verplicht bij de ECT Delta en Euromax.

16 mei 2023

Gouden jaren containervaart voorbij

De pandemie heeft de wereldhandel totaal op zijn kop gezet. Nu krimpt de wereldhandel en lijkt het tij te keren.

20 april 2023

Wat is een Fysieke Controle FYCO?

Het kan zijn dat een container (import/export) wordt geselecteerd voor een Fysieke Controle (FYCO). In dit geval wil de Douane onderzoek doen naar de goederen

18 april 2023

Koning viert 10 jaar Koningschap in Rotterdam

Op donderdag 27 april kleurt Rotterdam oranje. Koning Willem Alexander viert dan zijn verjaardag én 10 jaar koningschap.

4 april 2023

Vijf eigenaardige verkeersboetes

Bij deelname aan het verkeer komen regels kijken die je moet toepassen. Echter is er een aantal regels die wel heel bijzonder zijn.

3 april 2023

Groei top-30 havens 2022

Het overslagvolume van de dertig grootste havens ter wereld is vorig jaar met 454 miljoen TEU gestegen. China en het Midden-Oosten zijn aanvoerders.

Wij gebruiken cookies. Learn more