<  NIEUWS
Bananensector treft voorspoedig vooruitzicht
20 oktober 2017

Latijns-Amerikaanse bananenexporteurs zullen vanaf 2020 profiteren van verlaagde importheffingen vanuit de EU-regelgeving. Maar de EU beschermt momenteel zijn eigen bananentelers nog.

Dat doet de EU door middel van een stabilisatiemechanisme in Europa. Hiermee worden de eigen bananentelers op onder meer de Canarische Eilanden, Madeira, Guadeloupe en Martinique beschermd. Als een land de grens van het toegestane volume overschrijdt, zorgt het mechanisme ervoor dat de tarieven worden opgeheven en er een geconsolideerd tarief van World Organization of Commerce toegepast wordt.

Deze beperkingen gelden echter niet lang meer, want vanaf het moment dat Europa de heffingen op de bananen gaat verlagen, kunnen er zoveel bananen naar de EU worden geëxporteerd als gewenst. Hierdoor zullen producenten aanzienlijk minder kwijt zijn om hun product naar deze markt te exporteren.

Deze nieuwe regelgeving zal vooral in het voordeel zijn voor producten uit landen als Ecuador, Colombia, Costa Rica, Panama, Guatemala, Peru, Nicaragua en Honduras.