Geplaatst op:

Blacklisted consignees

Wanneer de ontvanger nog een rekening open heeft staan, kan het voorkomen dat de rederij geen B/L wil afgeven voordat deze voldaan is. De consignee is dan geblacklisted.

Diverse rederijen hebben een nieuwe procedure ingesteld om wanbetalers te weren en oude openstaande facturen te kunnen innen. Indien de consignee (ontvanger) op de Bill of Lading nog een rekening open heeft staan bij het rederijkantoor in de Port of Destination, kan het voorkomen dat de rederij geen B/L wil afgeven voordat deze voldaan is, ook indien de kosten bij een geheel andere trafiek behoren.

Op het moment dat de B/L instructie ingediend wordt, is de container vaak al geladen. Wanneer de ontvanger op de zwarte lijst staat en de rederij besluit dat als gevolg hiervan geen B/L wordt afgegeven voor de kosten voldaan zijn, kunnen extra kosten zoals demurrage en dentention ontstaan als de container in de haven van bestemming aangekomen.

De rederij heeft het recht op basis van de Merchant Clause de longstanding kosten van uw verscheping te verhalen op de shipper indien deze niet inbaar zijn bij de ontvanger. Om dit te voorkomen adviseren wij, met name bij een nieuwe trafiek, om vooraf met de betreffende rederij te (laten) checken of de ontvanger nog rekeningen heeft open staan, zodat ingeval van blacklisting gezocht kan worden naar een alternatieve rederij.

Voor meer informatie of vragen kun je bij je Jordex contactpersoon terecht.

Wij gebruiken cookies. Learn more