<  NIEUWS
Blog Celeste: aftellen naar WK 2018
1 juni 2018

Op 14 juni is het zo ver; dan gaat het WK voetbal in Rusland van start! Al heeft het Nederlands elftal zich dit keer niet weten te kwalificeren, voor mij is er tóch genoeg reden om het WK met spanning te volgen.

Voetbal is in veel opzichten verweven met de Latijns-Amerikaanse cultuur. Brazilië en Argentinië staan erom bekend meer spelers naar Europese clubs te “exporteren”, dan enig ander land. Maar ook in andere Latijns-Amerikaanse landen is voetbal verreweg de populairste sport en is deelname aan het WK de ultieme droom.

De voormalige WK-winnaars Uruguay, Argentinië en Brazilië hebben zich dit jaar weer voor het WK in Rusland weten te kwalificeren. Andere Latijns-Amerikaanse landen die dit jaar mee zullen doen zijn Costa Rica, Mexico, Panama en Colombia. Maar ook Peru, het land waar mijn roots liggen, heeft zich voor het eerst sinds 1982 gekwalificeerd!

Afgelopen november was Peru het laatste land dat zich plaatste voor het WK in Rusland. Op het moment dat bekend werd dat Peru doorging, was de blijdschap in de Peruaanse hoofdstad Lima zo groot, dat de seismologische diensten een aardbeving registreerden. Er werd zelfs een nationale feestdag uitgeroepen, waardoor er tot de volgende dag volop feest werd gevierd.

In de aanloop naar het WK wordt er in Peru ontzettend uitgekeken naar de eerste wedstrijd, die op zaterdag 16 juni plaatsvindt tegen Denemarken. Ook in Nederland komt de Peruaanse gemeenschap in beweging om activiteiten rondom het WK te organiseren.

Zelfs na de zomer blijven we in de stemming, want op 6 september vindt een oefenwedstrijd plaats in Nederland, welke tevens de afscheidswedstrijd van voetbalspeler Wesley Sneijder is. Ook ik ben van de partij en zal tussen de menigte van rood-wit-rood, de kleuren van de Peruaanse vlag, te vinden zijn!