<  NIEUWS
Blog Celeste: avontuurlijke vlucht naar Bolivia
29 november 2017

Bolivia, het land waar ik ben opgegroeid, kent veel diversiteit en contrasten. Het avontuur begint gelijk bij aankomst op het vliegveld van La Paz, het op één na hoogstgelegen commerciële vliegveld ter wereld!

Het vliegveld van de hoofdstad La Paz bevindt zich in de satellietstad El Alto, aan de rand van een kloof op zo’n 4150 meter boven zeeniveau. Vanaf deze kloof is het goed te zien dat La Paz in een komvorm is gesitueerd, met het laagste punt op ongeveer 3000 meter hoogte. Ooit begon El Alto als een soort sloppenwijk als gevolg van een massale verhuizing vanuit het platteland naar La Paz, maar ondertussen is het officieel uitgegroeid tot een stad.

Wat het landen op dit vliegveld zo bijzonder maakt is dat er door de extreme hoogte weinig luchtdruk is, waardoor er ook weinig luchtweerstand is tijdens het landen. Hiervoor zijn speciale banden nodig, waar het vliegtuig specifiek op moet worden aangepast. Ook de landingsbaan is langer dan normaal. De baan is 4 kilometer lang, omdat het afremmen langer duurt.

Eenmaal aangekomen geniet ik van de met sneeuw bedekte pieken die La Paz omringen. Het liefst reis ik tussen El Alto en La Paz per kabelbaan, wat overigens als openbaar vervoer wordt gebruikt voor het dagelijkse woon-werkverkeer tussen de twee steden. Er is meer dan 1000 meter verschil in hoogte tussen El Alto en La Paz en het verschil in luchtdruk voel je!

Terwijl dit allemaal voor een hele unieke ervaring zorgt bij een bezoek aan Bolivia, is de connectiviteit van La Paz helaas zeer beperkt, omdat er maar enkele vliegtuigen op deze hoogte kunnen landen. Connectiviteit wordt echter wel gezien als één van de belangrijkste punten voor de verdere economische ontwikkeling van Bolivia. De rol van de stad Santa Cruz wordt daarom steeds belangrijker en is inmiddels uitgegroeid tot de agrarische en economische hub van het land.

Gezien de strategische ligging van Santa Cruz, vrijwel precies in het midden van het Zuid-Amerikaanse continent en op maar 416 meter hoogte boven het zeeniveau, wil Bolivia investeren in de verdere connectiviteit van Bolivia via Santa Cruz.

Deze facetten maken Bolivia een bijzonder land waar ik nog lang niet op uitgekeken ben!