<  NIEUWS
Blog Celeste: Cinco de Mayo
2 mei 2018

In Nederland staat 5 mei in het teken van Bevrijdingsdag, maar ook in Mexico staat deze datum bekend als een bijzondere feestdag. Wat weet u over de viering van Cinco de Mayo?

Cinco de Mayo betekent in het Spaans “vijf mei”. Dit is de datum waarop Mexico het Franse leger versloeg tijdens de Slag bij Puebla in 1862. Niet te verwarren met de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag die op 16 september wordt gevierd.

Veel mensen zien deze feestdag als hét grootste feest van Mexico. Maar wist u dat Cinco de Mayo in Mexico voornamelijk wordt gevierd in de staat Puebla? En dat Cinco de Mayo in de Verenigde Staten inmiddels veel uitgebreider wordt gevierd dan in Mexico? Dit geldt voornamelijk in het zuidwesten van de VS, gezien de sterke band en het grote aantal Mexicaans-Amerikanen die in deze regio woont.

Deze dag heeft in de Verenigde Staten een symbolische betekenis gekregen en wordt gezien als dé dag waarop Amerikanen van allerlei achtergrond bijeenkomen om de Mexicaanse cultuur en erfgoed te vieren. Op Cinco de Mayo kleurt het in verschillende plaatsen in de VS, groen wit en rood- de kleuren van de Mexicaanse vlag. Er worden verschillende festivals georganiseerd met traditionele muziek, dans en eten. Natuurlijk mogen de Mariachi bands ook niet ontbreken!