<  NIEUWS
Blog Celeste: Peruaanse nieuwjaarstradities
3 januari 2018

Een nieuw jaar; het moment dat voor velen in het teken staat van goede voornemens en nieuwe doelen. Ook in Latijns-Amerika zijn er veel verschillende tradities om het jaar goed te beginnen.

Veel landen hebben een eigen unieke manier om Oud & Nieuw te vieren. Wist u bijvoorbeeld dat als u op oudejaarsdag in Peru rondloopt, u overal kraampjes tegen zal komen waar er gekleurd ondergoed wordt verkocht? De traditie is om het nieuwe jaar te beginnen met passende nieuwe onderkleding – zo staat geel voor geluk, groen voor geld en rood voor de liefde.

Oud & Nieuw wordt in Peru groots gevierd en is in veel opzichten vergelijkbaar met Nederland. Er wordt uitgebreid gegeten en gefeest met familie en vrienden. Ook wordt het nieuwe jaar met (heel veel!) vuurwerk ingeluid.

Toch neem ik een paar tradities mee, die in Nederland minder bekend zijn. Om klokslag middernacht worden er in Peru twaalf druiven gegeten. Voor elke druif mag er één wens gemaakt worden. Hoopt u het komende jaar veel reizen te maken? Dan is het volgens Peruaanse traditie normaal om tijdens Oud & Nieuw een blokje om de wijk te rennen – met een koffer in de hand!

Een andere traditie is overeenkomend maar toch anders: de nieuwjaarsduik! Het strand is voor veel Peruanen dé favoriete plek om Oud & Nieuw te vieren. In verband met omgekeerde seizoenen betekent de kerstvakantie voor velen in Zuid-Amerika, het begin van de zomervakantie. Zo is een nieuwjaarsduik natuurlijk wel heel wat anders!