<  NIEUWS
Blog Celeste: Semana Santa
5 maart 2018

Na de extreem koude winterdagen lijkt de lente nu echt aan te breken in Nederland en daar horen de voorbereidingen voor de aankomende Paasfeesten bij! Maar wist u dat er met Pasen in Latijns-Amerika veel groter wordt uitgepakt?

Van 25 maart tot 1 april wordt Semana Santa gevierd in Latijns-Amerika, één van de belangrijkste katholieke feesten van het jaar. Semana Santa, wat in het Nederlands vertaald wordt naar Heilige Week, begint op Palmzondag en eindigt één week later op Paaszondag. Tijdens deze week vinden er verschillende feesten en katholieke processies plaats en zijn de meeste scholen en kantoren gesloten.

In vrijwel elk dorp en elke stad in Latijns-Amerika wordt Pasen gevierd, ieder met eigen unieke tradities! In Peru, het land waar mijn vader vandaan komt, staat de stad Ayacucho (een kleine stad in de Andes gebergte) bekend om haar Paastradities. Net als in veel plekken in Latijns-Amerika worden er missen gehouden en vinden er processies plaats waarin grote houten kruizen worden gedragen.

Maar Ayacucho staat daarbij tevens bekend om haar traditionele muziek, folkloristische dansen en het stierrennen op het centrale plein. Ook organiseert de stad festivals en concerten tot in de vroege ochtenduren. Gezien de samensmelting van Rooms-Katholieke tradities met tradities uit de Andesregio worden de vieringen in Ayacucho door velen als zeer uniek ervaren.

Tijdens Semana Santa brengen velen in Latijns-Amerika tijd door met familie en vrienden en wordt er uitgebreid gegeten. Ook is het voor sommigen een ideaal moment om op vakantie te gaan; even aan het drukke stadsleven ontsnappen of familie in een ander deel van het land bezoeken.

Houd er rekening mee dat het bedrijfsleven tijdens Semana Santa in veel landen zo goed als stil ligt tijdens de feestdagen.

Ik wens u veel plezier in de aanloop naar Pasen!