<  NIEUWS
Blog Celeste: staatsbezoek uit Panama
2 februari 2018

Als Latijns-Amerika specialiste blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de regio. Eind januari bracht de Panamese president Juan Carlos Varela een officieel bezoek aan Nederland en wij mochten erbij zijn!

Elk Latijns-Amerikaans land is anders en daarom vind ik het belangrijk om me te verdiepen in de kansen en uitdagingen van de verschillende landen in de regio. Tijdens het officiële staatsbezoek van Panama, werd op 22 januari onder andere het business forum PanamaInvest georganiseerd voor het Nederlandse bedrijfsleven. Voor Jordex natuurlijk een mooie kans om weer helemaal up-to-date te zijn over het Centraal-Amerikaanse land!

Naast een economische groei van 5,5%, de politieke stabiliteit en het open businessklimaat van het land, was ook logistiek een belangrijke thema tijdens het forum. Panama staat dankzij haar locatie tussen Noord- en Zuid-Amerika bekend als dé logistieke hub voor Latijns-Amerika. Ook op wereldwijd niveau speelt Panama een belangrijke rol, gezien ongeveer 8% van de totale wereldhandel door het Panamakanaal gaat.

De infrastructuur in Panama is van hoge kwaliteit en hier zal het land de komende tijd verder in investeren. Zo zal de luchthaven Tocumen in de hoofdstad Panama-Stad (nu al de best verbonden luchthaven van Latijns-Amerika) binnenkort een uitbreiding en modernisatie ondergaan.

In tegenstelling tot andere landen in de regio heeft Panama een economie dat vooral draait op de dienstensector. Door verbeteringen in de agrologistiek aan te brengen wil Panama in haar export van groente en fruit toenemen en tegelijkertijd een belangrijke regionale hub worden voor deze producten. Hier liggen volgens president Varela de kansen voor samenwerking tussen Nederland en Panama, als ook in de maritieme en healthcare sectoren.

Naast de inhoudelijke informatie die ik tijdens een evenement als dit opdoe, is het tevens een spectaculaire ervaring. Het evenement opende met een optreden van traditionele Panamese dans en werd feestelijk afgesloten met het PanamaFest. Even waande ik mij dankzij het decor, de achtergrondmuziek en typische Panamese gerechten in Panama-Stad!

Wilt u up-to-date blijven over onze activiteiten? Wij zijn nu ook actief op Instagram: @jordexshippingforwarding.