<  NIEUWS
Blog Kim: Aan het einde van de Zijderoute
21 maart 2018

Vorige week reisde ik naar het land waar bijna de helft van de Zijderoute doorheen loopt; China. Het ‘One Belt, One Road’ project was een belangrijk onderwerp tijdens de jaarlijkse EAA agenten meeting.

Alhoewel ik bij de Zijderoute denk aan de zuidelijke routes via Iran naar het Midden-Oosten (dat heb je met een Midden-Oosten focus), ligt de aandacht bij de moderne Zijderoute meer op de noordelijke routes die voor het grootste deel via China en de landen boven het Midden-Oosten gaat.

Het was niet alleen leuk om alle agenten met wie we regelmatig contact hebben in China weer te zien, maar vooral de presentaties over de Zijderoute intresseerde mij. Onze Chinese en Poolse agenten hebben ons op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen en de nodige strubbelingen verhelderend. Wist u namelijk dat wij ons bij Jordex ook op deze modaliteit richten? Voor meer informatie kunt u bij mijn collega Julienne Alkema terecht.

Sinds vorige week vertrekt de trein naast Rotterdam en Tilburg ook vanuit Amsterdam naar China. Bij de Poolse grens Malaszewicze moet de trein overgezet worden op een ander spoor, omdat het Europese spoor smaller is dan het Chinese spoor wat door Rusland loopt. Er zijn inmiddels een aantal eindpunten in China en vanuit daar mogelijkheden om per truck op andere eindbestemmingen te leveren.

Het was ook erg leuk om kennis te maken met de Chinese gewoonten en gebruiken. Nu ben ik bekend met de Arabische gebruiken en kan ik mij aardig in andere culturen verplaatsen, maar de Chinese cultuur vertaalt zich echt weer geheel anders! Interessant om te zien hoe deze cultuur zich tijdens een meeting laat zien en al helemaal tijdens het diner! Wat zijn uw ervaringen in China?