<  NIEUWS
Blog Kim: De grootste missers bij zakendoen met het Midden-Oosten
23 augustus 2017

Misverstanden, ergernissen, deals die niet doorgaan en relaties die stuklopen? Dit zijn de grootste missers die ik tijdens mijn carrière ben tegengekomen als het gaat om zakendoen in het Midden-Oosten.

  1. Door de afstand wordt er vaak gecommuniceerd per mail, telefoon of Skype. Ga er heen! Hoe vaker, hoe beter. Face-to-face contact is in het Midden-Oosten het belangrijkste voor een goede relatie en vertrouwen.
  2. Te snel over gaan tot zaken. Neem de tijd om elkaar beter te leren kennen. Weet wie je tegenover je hebt, interesseer je voor familiebanden en weet welke families met elkaar zaken kunnen doen. Geduld is een schone zaak, maar loont zeker in het Midden-Oosten.Tip: Komt het tot een deal? Leg de financiële afspraken dan gelijk goed vast. Dit wordt niet als wantrouwen gezien.
  3. Ik zie vaak mensen die een ongepaste houding aannemen voor begrippen in het Midden-Oosten . Zo is het echt een belediging wanneer er schoenzolen zichtbaar zijn, kun je beter niet over politiek praten en vereist de omgang tussen mannen en vrouwen ander gedrag. Verdiep je dus eerst in de lokale normen en waarden.
  4. Geen goede lokale vertegenwoordiger hebben. Het is echt een must om een lokale relatie te hebben die kan helpen bij het contact leggen met de juiste personen en het regelen van de juiste documenten.
  5. Misschien een beetje voor de hand liggend; niet beschikken over de juiste documenten. Sommige stempels van eerder bezochte landen in een paspoort kunnen toegang tot de grens weigeren. Maar, denk ook aan de juiste zakelijke documenten. Ieder land heeft zijn eigen regel- en wetgeving die per productgroep nogal kunnen verschillen.

Heeft u hier vragen over of wilt u een ervaring delen? Laat het mij dan weten!