<  NIEUWS
Blog Kim: De grote invloed van de politiek
22 juni 2017

Eén van de redenen waarom ik het Midden-Oosten zo interessant vind, zijn de politieke ontwikkelingen. Naar ons idee worden die vaak plots gewijzigd met extreme maatregelen, of speelt dit toch al langer?

Elk besluit is een gevolg op een eerdere gebeurtenis en het hele web van lijntjes maakt dit voor mij zo interessant. De politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten lijken vaak ver van ons af te staan. In de praktijk blijk dat exporterend en importerend Nederland hier toch wel indirect, al dan niet direct, mee te maken krijgt.

Neem de huidige situatie in Qatar, die grote gevolgen heeft voor de logistiek. Een transshipment via de Verenigde Arabische Emiraten is per direct niet meer mogelijk, waardoor er onverwachts naar alternatieven gezocht moet worden.

De situatie in Qatar lag al een tijdje gevoelig. Diverse media zijn door onder meer Saudi-Arabië al eerder geboycot. Ook zijn ze al eerder aangesproken op hun eventuele support van o.a. ongewenste partijen zoals het Moslimbroederschap, Hamas, IS, Al Qaeda. Opvallend was het moment van het doorvoeren van de extreme boycot zo vlak na het Amerikaanse staatsbezoek en de landen die hieraan mee doen.

Maar goed, ik zal niet ingaan op het politieke debacle (hoe graag ik daar ook in duik). Voor ons als expediteur is het wel belangrijk dit goed te monitoren. Niet alleen om de klant hierover te kunnen informeren en een goede doorstroom van de goederen te faciliteren, ook voor onze eigen compliance.

Zodra ik de eerste nieuwsberichten om mij heen zag verschijnen over Qatar, heb ik contact opgenomen met Jordex Global en onze agent in Qatar. Nog voor dat de rederijen op de hoogte waren, was ik al up-to-date van de situatie.

Doordat wij het politieke web al goed in kaart hadden gebracht, konden we snel schakelen. We hebben onze klanten geïnformeerd en zijn op zoek gegaan naar alternatieven voor de containers die de transithaven niet meer kunnen aandoen of vast worden gehouden. Wat niet altijd even makkelijk is, omdat wij afhankelijk zijn van de alternatieven de rederijen aanbieden.

Ons sterke netwerk en onze kennis over het Midden-Oosten heeft in deze situatie in ons voordeel gewerkt. Nu was het Qatar, maar er zijn meer landen in het Midden-Oosten die door oorlog en sancties het export en import proces kunnen vertroebelen. Het is voor ons dan ook van groot belang om te blijven investeren in onze expertise en netwerk.

Mocht u hier vragen over hebben? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.