<  NIEUWS
Blog Kim: Een andere manier van werken?
21 februari 2017

Eind deze maand vlieg ik weer naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dit keer naar Dubai, om samen met Dennis Noordijk van Jordex Global de bekende Gulfood beurs en diverse klanten te bezoeken.

Diverse keren per jaar bezoeken wij het kantoor in Abu Dhabi. Soms om klanten of een beurs te bezoeken, voor werkoverleg of om operationeel mee te draaien. Alhoewel de markt in de Verenigde Arabische Emiraten voornamelijk door expats gerund wordt, zijn er toch wel wat verschillen met het werk als expediteur in vergelijking tot Nederland.

Een belangrijk verschil is dat het regelen van bepaalde zaken meer tijd in beslag neemt dan in Nederland. Werkt het internet bijvoorbeeld niet goed? Dan kan het een paar dagen duren voordat er een monteur op kantoor langskomt. Wordt er een container geladen? Langere wachttijden zijn vaker regel dan uitzondering.

Daarnaast zijn nog niet alle werkprocessen volledig geautomatiseerd. In Khalifa Port moet de customs broker zelf in de haven aanwezig zijn om de documenten te regelen, waardoor het van belang is dat er alleen tijdens kantoortijden containers worden aangeleverd op de terminal. Toen ik afgelopen zomer Jordex Global assisteerde was dat iets waar ik door de vervoerder vaak aan herinnerd werd en wat in de planningen voor leuke uitdagingen zorgde!

Zo is het plannen van een bezoek aan klanten ook altijd een verrassing. Hoe gewoon we het in Nederland vinden om afspraken vooruit te plannen, is het verstandig om in de Verenigde Arabische Emiraten op de dag zelf toch nog even te informeren of de afspraak wel staat, want een agenda wordt niet overal gebruikt. Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat een afspraak niet geagendeerd stond. Er wordt ook niet vreemd opgekeken als je zonder afspraak komt binnenvallen.

Naarmate de relaties beter worden, groeit ook vertrouwen en loyaliteit. Het leuke van internationaal werken vind ik juist de diverse gewoonten en gebruiken. Waarom gaan bepaalde zaken anders en hoe kunnen we elkaar tegemoet komen?