<  NIEUWS
Blog Kim: Gulfood – ontwikkelingen in de voedselindustrie
23 maart 2017

Wie wel eens in de Verenigde Arabische Emiraten heeft gegeten, is het vast met mij eens dat de kwaliteit van restaurants zeer goed is. Niet gek dus dat de Gulfood hier jaarlijks wordt gehouden.

De Gulfood is een grote beurs met 5000 leveranciers uit de hele wereld. Maar waarom is dit nu zo belangrijk voor de VAE? Dubai heeft een belangrijk aandeel in de toeristenindustrie, de VAE heeft een zeer groot aandeel expats met elk een eigen eetcultuur en de groeiende jonge bevolking volgt nieuwe trends in de voedselindustrie.

Zo zie je steeds meer foodtrucks (ja ook langs de snelweg) met streetfood uit diverse landen, foodfestivals, de meest uiteenlopende restaurants en een groeiende variatie van producten in de supermarkt. Een andere foodtrend die je ziet, zijn eetgelegenheden die de focus op één bepaald product leggen. Wat in de VAE begint, wordt regelmatig uitgebreid naar andere GCC landen.

Vanuit Nederland worden er veel agrarische en voedsel gerelateerde producten geëxporteerd naar de VAE. Denk hierbij aan bewerkte en onbewerkte voedingsmiddelen voor supermarkten en hotels, zuivel, vlees en groentes. Maar ook dierenvoeding, additieven en materialen voor de agro-industrie die bijdragen aan voedsel gerelateerde producten (hoe leuk om met je hakken in de woestijn in de ‘’viezigheid’’ bij een grote boerderij te staan en te zien waar de door ons verscheepte producten voor dienen). Wist u dat Nederland nummer twee exporteur  wereldwijd is van agrarische en voedsel gerelateerde producten?

De hub-functie van de VAE naar andere GCC landen wordt steeds belangrijker. Dit is iets wat op de Gulfood veel werd beaamd. Veel bedrijven zijn hier echter nog zoekende in. Hoe zit het met de documenten, opslag en het vervoer? De VAE biedt hier goede condities voor, met de vrije handelszones en het transport over land dat in de GCC goed te regelen is, iets waar ons kantoor in Abu Dhabi bij assisteert.

Het leuke tijdens zo’n beurs zijn de gesprekken met bedrijven, hun ervaringen in het Midden-Oosten en hoe hun producten in de regio ontvangen worden, leuke anekdotes over cultuur, maar ook waar ze tegen aanlopen.

Heeft u hier vragen over en kunnen wij ergens mee assisteren, altijd leuk om in contact te komen!