<  NIEUWS
Blog Kim: Vakantie in het Midden-Oosten
6 juli 2017

Een adembenemend landschap, heerlijk eten, vriendelijke mensen en superleuk winkelen: zo omschrijf ik Marokko. Echter is mijn passie voor het Midden-Oosten in Jordanië ontstaan.

Naast mijn recentelijke vakantie naar Marokko heb ik al veel vaker een rondreis gemaakt door het Midden-Oosten en de islamitische landen. Gedurende een hele periode kon ik zelfs elk jaar in het Midden-Oosten reizen, naast dat ik daar was voor een onderzoek,  een cursus of vrijwilligerswerk. Je leert  dan niet alleen de cultuur beter kennen, maar je ziet meer van een land naast de belangrijkst hotspots uit de Lonely Planet.

Mijn eerste reis naar het Midden-Oosten was naar Jordanië. Hier werkte ik drie maanden als vrijwilliger. Voor mij was dit een onvergetelijke ervaring, want hier is mijn passie voor het Midden-Oosten ontstaan. Door het vrijwilligerswerk werd ik ondergedompeld in de Arabische cultuur en in het weekend had ik alle vrijheid om de rest van het land te verkennen.

In het Midden-Oosten wordt over het algemeen vakantie anders gevierd dan wij gewend zijn. Dit is ook per land verschillend. In de Golfregio hebben mensen de middelen om te reizen en gaan ze vaak naar buurlanden; Turkije of Libanon. Men is voornamelijk geïnteresseerd in entertainment, in tegenstelling tot cultuur of natuur. Daarnaast wordt er ook veel naar Europa gereisd. In het bijzonder naar Zwitserland. In de uitzonderlijke gevallen wordt dan de gehele inboedel verscheept naar het vakantieland voor die paar weken. Denk bijvoorbeeld aan de dure auto’s.

In Iran, Jordanië of Libanon vieren veel mensen vakantie in eigen land. Er wordt een bezoek gebracht aan familie en bezienswaardigheden.

Familiebezoeken zijn kenmerkend voor het gehele Midden-Oosten. Voornamelijk als de familie wat verder weg woont of om te reizen met familie. De meeste vakanties vinden dan ook plaats rondom de islamitische feestdagen, zoals Eid al Fitr, aan het einde van de Ramadan.

Wat mij tijdens het reizen het meeste is opgevallen, is dat Arabieren in de weekenden gek zijn op picknicken en barbecueën. Alles wordt uit de kast gehaald om in een park, bos of zelfs een berm langs de weg een geschikt plekje te vinden voor een gezellige barbecue. Uiteraard met de familie en reken er maar op dat dit gezellig is!