<  NIEUWS
Blog Kim: waarom u in de Golfregio moet zijn
11 oktober 2018

Tijdens mijn bezoek aan het evenement Road2theGulfXL van RVO en KVK werden de kansen van de Golfregio besproken en kwam de focus van de komende jaren aan bod. Ik praat u graag even bij!

Elk land in de regio heeft zijn eigen focus en band met Nederland, maar ook een eigen 2030-visie met oog op de ontwikkelingen en diversificatie van de economie. Wist u bijvoorbeeld dat Nederland al sinds de 19e eeuw een consulaat in Saoedi-Arabië heeft? Dat er in de Verenigde Arabische Emiraten meer dan 200 Nederlandse bedrijven zitten? En dat Qatar het hoogste BNP heeft en door de sancties van omliggende landen in een razend tempo haar supply chain keten heeft weten te veranderen door de handelsbanden met andere landen aan te gaan? Wat u vast ook niet ontgaan is, is dat over vier jaar het WK in Qatar wordt gehouden.

Naast de groeiende jonge bevolking zorgt dit alles bij elkaar genomen voor een flinke stijging van onder andere voedsel. Hierdoor heeft de Nederlandse overheid de komende jaren, ook met oog op de Expo 2020 in Dubai, de focus gelegd op ‘Food, Water & Energy’. De Nederlandse topsectoren spelen in op de vraag in de regio.

Saudi-Arabië legt daarentegen voornamelijk de focus op duurzaam bouwen, toerisme, entertainment en het kleine MKB leven. Diverse wetten en regelgevingen krijgen een update om het ondernemersklimaat aantrekkelijker te maken, zoals 100% eigenaarschap. De Verenigde Arabische Emiraten groeien steeds meer uit tot een hub van de regio en distribueren bijvoorbeeld voedsel via Dubai naar omliggende landen. Qatar richt zich steeds meer op gas, elektra en de zelfvoorziening van voedsel door middel van tuinbouw. Nog steeds wordt een groot deel van het voedsel geïmporteerd, echter de boycot heeft Qatar in laten zien dat volledige afhankelijkheid van voedselimport niet wenselijk en zelfs rampzalig is sinds zomer 2017. Koeweit richt zich steeds meer op energie, maritieme ontwikkelingen en de gezondheidssector. Oman heeft, naast enkele flinke recente ontwikkelingen in de aanleg van nieuwe capaciteit in de pluimvee sector, een focus op zonne-energie, water, maritieme en logistieke ontwikkelingen. Zo is het vast niet onbekend dat de haven van Sohar een samenwerking heeft met de haven van Rotterdam.

Toch gaat zakendoen in de Golf regio niet altijd van een leien dakje. Zo heeft het tot stand komen van een deal vaak een lange adem nodig en zijn er ook met regelmaat onduidelijkheden over logistieke routes, documenten en regelgevingen. In de overige artikelen van deze nieuwsbrief geef ik u hier meer informatie over. Mocht u vragen hebben dan hoor ik dat graag. Ook uw ervaringen in de regio lees ik altijd met veel plezier!