<  NIEUWS
Blog Kim: Welkom in mijn wereld van het Midden-Oosten
31 januari 2017

Graag wil ik u door middel van een blog op de hoogte houden van mijn persoonlijke ervaringen in het Midden-Oosten en hoe ik dit gebruik binnen mijn functie bij Jordex. Met deze blog bijt ik het spits af!

Ik ben al bijna twee jaar werkzaam bij Jordex. Met een achtergrond in Midden-Oosten studies en International Management ben ik aardig wegwijs geworden in de dynamische wereld van de logistiek. Zoals de logistiek elke dag anders is, is het Midden-Oosten ook behoorlijk onvoorspelbaar. Erg belangrijk dus om goed op te hoogte te zijn van wat er gebeurt.

Het scheelt een hoop dat ik mij aardig weet te bewegen in het Midden-Oosten en kennis heb van veel achtergronden. Ik krijg ook regelmatig de vraag hoe ik dat nu doe en ervaar, zo als vrouw in een relatieve mannenwereld; en dan ook nog eens in het Midden-Oosten waar andere culturele gebruiken zijn.

In alle eerlijkheid heb ik het nooit lastig gevonden om in het Midden-Oosten te reizen. Mijn eerste bezoeken waren niet zakelijk, maar juist als vrijwilliger en student. Zo heb ik voor langere periodes in een gastgezin en studentenhuizen gewoond in diverse Arabische landen. Hierdoor raak je snel gewend aan de lokaal geldende culturele omgangsvormen. Deze neem je dan automatisch over als je weer terugkeert naar Arabische landen. Hier hoef ik nu bij een zakelijke reis niet extra op te letten.

Tijdens zakenreizen is ‘het vrouw zijn’ geen issue; in Iran kom ik juist ontzettend veel vrouwen in het zakenleven tegen. Alhoewel veel mensen toch wel een man hadden verwacht uit Azië, Mr. Kim (vooroordelen?).

Wat wel opvalt is dat aan senioriteit en titels veel waarde wordt gehecht. Dit was mij minder opgevallen als vrijwilliger, want als docent zijnde krijg je automatisch respect. Bij sommige zakelijke afspraken wordt er weleens raar opgekeken wanneer ik alleen op een afspraak binnen kom wandelen. Het scheelt dan iets dat ik een universitaire graad heb, maar vooral dat ik in het Arabisch een gesprek kan openen.

Uiteindelijk zijn goede relaties en betrouwbaarheid het belangrijkste. Dit kost tijd, vandaar dat er goed contact wordt onderhouden met onze lokale agenten, waarvan we met sommige al vele jaren samenwerken.

Sinds kort heb ik ook een zakelijk Twitteraccount. Volgt u mij ook?