<  NIEUWS
Bolivia: alternatief voor Arica
4 augustus 2017

Met haar geografische ligging heeft Bolivia als één van de weinige landen in Zuid-Amerika geen directe toegang tot de zee. Momenteel betekent dit dat het land vrijwel volledig afhankelijk is van de Chileense haven Arica.

Deze afhankelijkheid uit zich voornamelijk in de doorvoer van zeevracht via de Chileense haven van Arica. De Boliviaanse overheid kijkt samen met de private sector naar alternatieven.

Als gevolg  van de 10-daagse staking in Chileense havens eerder dit jaar heeft de Boliviaanse export ernstige financiële schade opgelopen. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen wordt er momenteel naar oplossingen gekeken om onafhankelijker te worden van Arica.

Bolivia heeft bestaande verdragen met verschillende buurlanden voor de doorvoer van goederen. Zo worden verschillende Peruaanse havens, zoals  Ilo en Matarani in het zuiden van Peru, beschouwd als een serieus alternatief. Echter moet er fors in de infrastructuur worden geïnvesteerd om de capaciteit aan te kunnen. Een alternatieve optie is Puerto Busch, een binnenhaven in het oosten van Bolivia met toegang tot de zee via de Paraguay en Parana rivieren. Deze optie geniet bij velen de voorkeur, omdat Bolivia daarmee toegang krijgt tot de Atlantische Oceaan.

Met de mogelijke komst van een spoorlijn van de oostkust naar de westkust van Zuid-Amerika, zou Bolivia tevens beter toegang krijgen tot zowel de Stille als de Atlantische Oceaan.