<  NIEUWS
Bolivia, het hart van Zuid-Amerika
5 juli 2017

Met haar geografische ligging staat Bolivia ook wel bekend als het hart van Zuid-Amerika. Vanuit het Nederlandse bedrijfsleven wordt er weinig aandacht besteed, maar volgens de RVO wordt het land flink onderschat.

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt het land veel zakelijke kansen, vooral op het gebied van agrofood. Daarom organiseerde zij eind juni het Kansenseminar Agrofood Bolivia, waar diverse Nederlandse ondernemers hun zakelijke ervaringen in Bolivia met het publiek deelden. Ook onze Latijns-Amerika specialiste Celeste was aanwezig. Hierbij de belangrijkste punten:

Zakelijke kansen in Bolivia
Het afgelopen decennium heeft Bolivia grote stappen gemaakt op het gebied van agrarische productie. Vooral het oosten van het land, bij Santa Cruz, maakt een snelle economische groei door. Deze regio wordt dan ook gezien als een hub voor de Boliviaanse agrisector. Alhoewel het protectionistische beleid van de Boliviaanse overheid als beperkend kan worden gezien, ontwikkelt de Boliviaanse private sector zich snel verder en staat het open voor samenwerking met internationale partners.

Er liggen voornamelijk kansen voor Nederlandse exporteurs van landbouw, zuivel- en kippenindustrie producten. Volgens het CBS wordt er momenteel veelal pluimvee incubators, bloembollen, kunstmest, landbouwmachines en diervoeder apparatuur naar Bolivia geëxporteerd. Voor Nederlandse importeurs neemt daarentegen de interesse toe in Boliviaanse producten zoals soja, chia zaden en quinoa.

Logistieke uitdagingen
Bolivia heeft als één van de weinige landen in Zuid-Amerika geen directe toegang tot de zee. Dit betekent dat vrijwel alle zeevracht in transit via de haven van Arica in Chili, wordt doorgevoerd. Vanaf daar gaat het transport over land verder en maken goederen per vrachtwagen de grote oversteek over het Andesgebergten. Om eventuele logistieke belemmeringen te voorkomen of problemen lokaal goed op te lossen, is het belangrijk om met een logistieke partner met goede lokale kennis in zee te gaan.

Vragen
Bent u actief in Bolivia? Neem dan contact op met Celeste (cf@jordex.com) voor meer informatie over de logistieke mogelijkheden in Bolivia.