<  NIEUWS
Bolivia vecht voor toegang tot zee
3 april 2018

Wist u dat er ieder jaar in Bolivia de Dag van de Zee wordt gevierd op 23 maart? En dat Bolivia, ondanks dat het land geen directe toegang heeft tot de zee, nog altijd een actieve marine heeft?

Bolivia heeft als één van de weinige landen in Zuid-Amerika geen directe toegang tot de zee. Op 23 maart wordt de Oorlog van de Grote Oceaan herdacht, waarin Bolivia de toegang tot de zee tegen Chili verloor.

De nieuwe grenzen werden in 1904 vastgelegd in een vredesverdrag, maar volgens Bolivia is het verdrag destijds onder dwang getekend. Daarnaast toont het verdrag dat Chili tevens toegang tot de zee zou moeten verlenen aan Bolivia. Dat  gebeurt momenteel enkel tegen betaling. Hierdoor is het land, voornamelijk wat betreft export- en importmogelijkheden, zeer afhankelijk van Chili.

Vijf jaar geleden stapte Bolivia naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om het proces tegen Chili aan te gaan. Bolivia heeft de hoop nooit opgegeven en de Boliviaanse marine daarom ook nooit ontmanteld. Deze oefent al meer dan een eeuw lang op het Boliviaanse Titicacameer.

Dit jaar had de Dag van de Zee meer betekenis dan ooit, omdat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof eind dit jaar wordt verwacht. De uitspraak zal bindend zijn voor de betrokken landen. De Boliviaanse president Evo Morales reisde speciaal voor deze gelegenheid naar Den Haag af om het Boliviaanse juridische team bij te staan.