<  NIEUWS
Bonjour of good morning – Zo doe je zaken in Canada
13 december 2018

De basis voor de goede verstandhouding tussen Canada en Nederland is gelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Canada speelde toen een grote rol bij de bevrijding. Gebruik deze goede relatie om succesvol zaken te doen.

Een bezoek aan Canada komt de relatie met een (potentiële) zakenpartner ten goede. Houd tijdens het bezoek wel rekening met de onderstaande zakelijke Canadese gebruiken. En onthoud, Canadezen zijn trots op hun land en gewoonten. Scheer Canada en Amerika niet over één kam.

Taal
Canada is een tweetalig land; Engels en Frans zijn de voertaal. Het is aanbevolen om in Quebec Frans te spreken. Kunt u dat niet? Dan kunt u gemakkelijk terugvallen op Engels.

Begroeting
Begroet uw zakenpartner met een stevige handdruk en direct oogcontact.

Communicatie
Wees niet te direct. Dit kan geïnterpreteerd worden als opdringerig of onsympathiek. Begin met wat smalltalk om het ijs te breken, bijvoorbeeld over ijshockey.

Hiërarchie
Bij het opbouwen van een relatie speelt hiërarchie geen grote rol. Vertrouwen is daarentegen onmisbaar.

Meeting
Canadezen willen graag snel resultaat zien en zijn daarom meer gericht op korte termijn, dan op lange termijn. Meetings kunnen tot drie weken van te voren gepland worden. Zorg er wel voor dat u op tijd bent. Liever een kwartier te vroeg. Canadezen zijn net als ons, punctueel.

Zakenlunch of -diner?
Canadezen beginnen graag vroeg. Zakendiners zijn daarom niet zo gebruikelijk. De voorkeur gaat uit naar een zakenlunch of zelfs een ontbijtmeeting.