<  NIEUWS
Boost economie Irak
12 mei 2018

Irak heeft moeilijke tijden gekend, maar het tij lijkt terug te keren. Verwacht wordt dat de economie in 2018 met 1,9% zal groeien. Wat betekent dit voor de haven van Umm Qasr?

De verbeterde veiligheidsomgeving en de geleidelijke groei in buitenlandse investeringen geven de economie van Irak een boost. Deze groei reflecteert zich onder andere in de haven van Umm Qasr. De huidige vrachtvolumes zijn nog maar een fractie van wat er wordt verwacht voor de toekomst.

Momenteel wordt er een groot project geleid in de haven van Umm Qasr door het Filipijnse bedrijf ICTSI; een containerpark van 50 hectare met een kade van 600 meter, dat goed is voor een jaarlijkse capaciteit van 900,000 TEU. Dit is de grootste buitenlandse privé investering in een Irakese haven ooit.

Per 1 mei is er een nieuwe lijndienst tussen tussen Hamad (Qatar) en Umm Qasr (Irak). Dit is de uitkomst van de onderhandeling tussen de Ministers van Transport van Qatar en Irak. De nieuwe lijndienst komt mede voort uit de nieuwe handelsroutes, waar Qatar zich op focust na de politieke onrust tussen Qatar en enkele andere GCC landen afgelopen zomer.

Basra wordt weer als eindbestemming gebruikt en Bagdad behoort nu ook tot de mogelijkheden om via rederijen te leveren. Daarnaast blijft Mersin (Turkije) een populaire doorvoerhaven voor goederen naar Noord Irak.

Door deze positieve ontwikkelingen heeft de Wereldbank meer dan 500 miljoen dollar aan kredieten beschikbaar gesteld voor projecten in Irak. De Wereldbank draagt daarmee ook bij aan onderwijs, gezondheidszorg en herstel van infrastructuur, zoals wegen en bruggen.

Ook bij Jordex zien we de export naar Irak via Umm Qasr groeien in de agri-, food- en projectsector. Dit werd ook onderstreept door de General Manager Irak van een grote rederij die onlangs bij ons op kantoor was om de mogelijkheden te bespreken.

Heeft u vragen over export naar Irak, laat het ons weten!