<  NIEUWS
Braziliaans vleesschandaal
3 april 2018

Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat het grote vleesschandaal in Brazilië uitbrak. Maar wat zijn hiervan de gevolgen geweest voor de import van Braziliaans vlees naar Europa? En wat is de status nu?

Vorig jaar maart brak het Braziliaanse vleesschandaal uit; er bleek in meerdere gevallen sprake te zijn van omkoperij van Braziliaanse overheidsinspecteurs voor het keuren van vlees. Vlees dat oorspronkelijk afgekeurd had moeten worden, kon toch vanuit Brazilië geëxporteerd worden naar onder andere Europa.

Als gevolg van dit schandaal wil de Europese Commissie momenteel de machtiging tot uitvoer naar de EU voor een zestal Braziliaanse slachterijen intrekken, die bij het schandaal betrokken waren. Verder zal de Europese Unie de Braziliaanse vleessector en met name de traceerbaarheid van Braziliaans vlees, beter in de gaten houden. Ook reist er deze maand een waarnemersmissie van het Europese Parlement naar Brazilië af. Daar zal dit onderwerp onder andere uitgebreid besproken worden.

Het vleesschandaal heeft tevens effect op de huidige onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur en de Europese Unie. De Mercosur-landen Brazilië, Uruguay en Argentinië pleiten binnen de onderhandelingen namelijk voor meer exportmogelijkheden van vlees naar Europa, die momenteel beperkt worden door een importquotum.

Volgens de Braziliaanse minister van landbouw Blairo Maggi, hebben de wantoestanden tussen 2014 en 2015 plaatsgevonden en houdt het land zich nu wél aan de regels.