<  NIEUWS
Certificaat van Oorsprong (CvO)
10 januari 2020

Bij het wereldwijd vervoeren van goederen heeft u te maken met diverse vereiste documenten. Met de start van het nieuwe jaar lichten wij in een maandelijks terugkerende rubriek een document toe. Deze maand vertellen we meer over het Certificaat van Oorsprong (CvO).

Een Certificaat van Oorsprong (CvO) is een document dat de oorsprong (land) van een product aangeeft. Op basis hiervan kan een land beslissen of het product ingevoerd mag worden.

In welke landen is een CvO nodig?
Een CvO kan voor ieder land worden aangevraagd. Binnen de EU is een CvO meestal niet nodig, maar veel landen in het Midden-Oosten en Afrika stellen het wel verplicht.

Waarom is een CvO nodig?
Er kan om een CvO gevraagd worden vanwege handelspolitieke maatregelen zoals boycotten en importbeperkingen. Met een CvO hoeft in sommige landen minder of zelfs geen invoerrechten betaald te worden. Daar geldt dan het MFN importtarief (most favoured nation-tarief), wat vaak lager is dan het standaard tarief.

Hoe wordt de oorsprong van een product bepaald?
Via oorsprongsnormen die in de nationale en Europese wetgeving staan wordt de oorsprong van een product bepaald. Als het product in één land is geproduceerd is dit vrij eenvoudig. Wanneer een product met grondstoffen en onderdelen uit verschillende landen is geproduceerd, is dit lastiger. Als het eindproduct na bewerking in een land als een volledig nieuw product gezien kan worden, krijgt het de oorsprong van dat land toegewezen.

Hoe kom ik aan een CvO?
Een CvO wordt uitgegeven door de Kamer van Koophandel. De douane-afdeling van Jordex kan het document voor u opmaken en indienen.

Heeft u vragen over het opmaken, aanleveren of registreren van het oorsprongsdocument? Neem dan contact op met onze Specialist Customs Dennis den Rooijen.