<  NIEUWS
China handelspartner voor Latijns-Amerika
24 mei 2017

De afgelopen jaren is de rol van China als belangrijke handelspartner voor Latijns-Amerika toegenomen. Chinese investeringen en handel zijn steeds belangrijker voor de regio gezien de verslechterde politieke en economische banden met de Verenigde Staten.

Traditioneel gezien is de VS de belangrijkste handelspartner voor het merendeel Latijns-Amerikaanse landen, zowel voor import als voor export. Onder het beleid van President Trump heeft de VS zich echter teruggetrokken van het Trans-Pacific Partnership (TPP) en wil de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) opnieuw onderhandelen. China staat te springen om dit gat in de Latijns-Amerikaanse handel op te vullen.

De grootste bestemming voor Chinese investeringen in Latijns-Amerika is Brazilië. In Peru wordt momenteel hevig geïnvesteerd in infrastructuur, terwijl de focus in Colombia en Chili op energie en mijnbouw ligt. Ook is er aanzienlijke aandacht voor Argentinië, Ecuador en Venezuela.

De handel tussen China en Latijns-Amerika is de afgelopen 15 jaar met factor 22 gegroeid, terwijl dat met de VS en Europa slechts is verdubbeld.