<  NIEUWS
Chinees Nieuwjaar legt export vanuit China vrijwel stil
7 december 2018

Chinees Nieuwjaar markeert net als in Nederland, de overgang naar een nieuw jaar. Doordat Chinezen een andere jaartelling hebben valt Nieuwjaar op een andere dag. Dit jaar is dat op 5 februari. In tegenstelling tot bij ons, duurt de viering vijftien dagen.

In China begint op die dag overigens niet het jaar 2019, maar het jaar 4715! Volgens de Chinese kalender begint dan het jaar van het zwijn. In China zelf wordt het Chinese Nieuwjaar 春节 (chūnjíe) genoemd, wat Lentefestival betekent.

Om het nieuwe jaar goed te beginnen, moet het oude jaar goed worden afgesloten. Openstaande schulden worden afgelost, er wordt een bezoek gebracht aan de kapper en het huis krijgt een grote lente-schoonmaak. Maar pas op, het schoonmaken moet vóór Nieuwjaar gebeuren, anders wordt al het nieuwe geluk weggepoetst.

Chinees Nieuwjaar is een echt familiefeest. Op Oudejaarsavond komt de hele familie bij elkaar in het huis van het oudste familielid om uitgebreid te dineren. Familieleden komen uit alle uithoeken van het land bijeen, waardoor jaarlijks de grootste menselijke migratie wereldwijd plaatsvindt.

Om middernacht wordt er veel rood en luid vuurwerk afgestoken om het kwaad tegen te gaan. De rode kleur en het lawaai moet Nian, het mensenetende beest dat op oud en nieuw huizen probeert binnen te dringen, verdrijven.

Op Nieuwjaarsdag worden de andere familieleden bezocht. Tijdens grote festivals in de stad worden er optochten met traditionele leeuwen- en drakendansen opgevoerd. Met deze dansen wordt eveneens het kwaad weggejaagd. Op de vijftiende dag van het nieuwe jaar wordt het Chinees Nieuwjaar afgesloten met een lantaarnfestival.

De wettelijk verplichte vrije dagen vallen van 4  tot en met 10 februari, maar in de praktijk krijgen veel Chinezen ook enkele dagen daarvoor en daarna vrij. Tijdens Chinees Nieuwjaar zijn bedrijven en fabrieken gesloten waardoor de export vanuit China en Hong Kong vrijwel stil ligt. Zoals elk jaar schrappen rederijen dan een aantal diensten in westelijke richting vanuit Azië naar Europa. Houd hier rekening mee bij het boeken van uw transport!