<  NIEUWS
CIM-vrachtbrief voor internationaal spoorvervoer
2 juni 2020

Om goederen naar het buitenland te vervoeren, is een vervoersdocument nodig. Voor treintransport is dit een CIM-vrachtbrief, de opvolger van de Internationale Spoorwegvrachtbrief (ISV).

Contrat de Transport International ferroviaire des Marchandises (CIM) regelt de voorwaarden voor de vervoerovereenkomsten voor internationaal goederenvervoer, een verdrag dat in 1961 in Bern gesloten is. Een van deze overeenkomsten is de vrachtbrief, een internationaal document.

De CIM-vrachtbrief bestaat uit vijf exemplaren die bestemd zijn voor onderstaande partijen. De exemplaren worden bestempeld door de douanes.

  1. Geadresseerde > origineel van de vrachtbrief.
  2. Spoorwegmaatschappij in het land van bestemming > geleidenbrief (afrekeningblad waarop alle kosten vermeld staan). Dit exemplaar gaat mee tot het station van bestemming en is bestemd voor de vervoerder.
  3. Douane in land van bestemming > aankomstbulletin. Ook dit exemplaar gaat mee tot het station van bestemming, maar is bestemd voor de douane.
  4. Afzender > duplicaat vrachtbrief. Dit exemplaar wordt na het aanvaarden van de goederen door de spoorwegmaatschappij teruggestuurd naar de afzender.
  5. Spoorwegmaatschappij in land van vertrek > verzendnota. Dit exemplaar wordt bewaard door de spoorwegmaatschappij.

Het document wordt gedeeltelijk door de afzender en gedeeltelijk door de spoorwegmaatschappij in het land van bestemming ingevuld.