<  NIEUWS
Coca-Cola vervoert out of the box
11 oktober 2021

De wereldwijde ontregelde logistiek heeft Coca-Cola getriggerd om out of the box te denken. De frisdrankgigant heeft 60.000 ton per bulkcarrier laten verschepen in plaats van per container.

Bulkcarriers worden normaal gesproken gebruikt voor grote hoeveelheden droge, losse grondstoffen en vloestoffen zoals olie. Omdat er door de grote vraag naar scheeps- en containercapaciteit geen ruimte te bemachtigen was, heeft Coca-Cola gekozen voor een alternatieve manier om hun producten zo toch op tijd te kunnen leveren.

Er zijn drie bulkcharters met big bags naar havens gestuurd die momenteel niet met congestie kampen. Een fenomeen wat tegenwoordig geen uitzondering op de regel meer is. De 60.000 ton staat ongeveer gelijk aan 2.800 TEU.

‘Als je door de zeevrachtcrisis geen containers of ruimte kunt krijgen, moet je out of the box denken’, schreef inkoopdirecteur Alan Smith in een post op Linkedin. Hij hoopt op een snelle afhandeling in de loshavens omdat de demurrage en detention kosten enorm zijn.

‘We hopen dat dit de eerste van vele is in de komende maanden en het is een goed voorbeeld van de uitstekende samenwerking tussen onze inkoopteams, onze supply chain-partners en onze leveranciers’, aldus de wereldwijde inkoopbaas van Coca-Cola. Hieruit kan opgemaakt worden dat ze op zoek zijn naar meer alternatieven.

Andere grote namen zijn de afgelopen tijd ook op zoek gegaan naar alternatieven. Zo hebben Walmart, Ikea en Home Depot zelf containerschepen ingehuurd voor het vervoer van hun lading. Home Depot, één van de grootste Amerikaanse retailers en containerimporteurs, heeft als een van de eersten ‘een schip’ voor eigen gebruik gecharterd.