<  NIEUWS
Slechtere bereikbaarheid haven Hodeidah
13 oktober 2016

Afgelopen week zijn Hodeidah en Sanaa getroffen door één van de zwaarste luchtaanvallen in Jemen van de afgelopen tijd. De luchtaanvallen hebben ook indirecte gevolgen voor de scheepvaart.

De haven van Hodeidah is op dit moment maar deels operationeel. Alle schepen moeten vanuit de transithaven een vergunning via de Verenigde Naties aanvragen om toestemming te krijgen om Hodeidah binnen te komen. Waar dit voorheen enkele dagen duurde, is de wachttijd nu opgelopen tot twee weken. Dit komt mede door de restricties voor het importeren van diverse goederen.  Daarnaast zorgt de congestie in Hodeidah en het gedeeltelijk kunnen afhandelen van de toestroom vanuit de transithaven ook voor extra vertraging.

Rederijen kunnen geen betrouwbaar vaarschema afgeven. Containers kunnen hierdoor enkele weken, tot zelfs maanden in de transithaven blijven staan en de demurrage wordt doorberekend aan de shipper/consignee. Er worden dus wel afvaarten aangeboden naar Hodeidah, maar de vertraging en kosten kunnen behoorlijk oplopen.

Andere havens in Jemen zouden een alternatief kunnen bieden, mits de gevaren voor de ontvanger niet te groot zijn bij het uithalen van de containers. De regio rondom Aden is de laatste tijd iets verbeterd in verhouding tot de regio rondom Hodeidah. Desondanks is het containerverkeer sterk gedaald en kan er maar de helft van de tijd aangemeerd worden, wat ook voor congestie zorgt.

Schepen moeten toestemming krijgen om de haven binnen te varen van de Saoedische coalitie, echter loopt dit momenteel soepeler dan in Hodeidah. De haven van Mukalla opereert wel naar behoren, maar deze kampt regelmatig met congestie door overbelasting.