<  NIEUWS
Containervaart langzaam op weg naar herstel
7 juli 2021

Na een aantal weken deels gesloten te zijn geweest door een corona-uitbraak onder de havenmedewerkers is Yantian weer terug op zijn normale capaciteit. Ondanks dat, zijn de problemen in het containerverkeer in Zuid-China niet meteen verholpen.

Het Shenzhen-infarct heeft het belang van de containerterminal Yantian voor de wereldeconomie bewezen. De gemiddelde dwell time, de verblijfsduur op de terminal, die het infarct heeft veroorzaakt wordt ook wel een ‘all time high’ genoemd, omdat de scheepvaart nog nooit eerder in de geschiedenis het hoogtepunt van 20 dagen heeft bereikt. De export van elektronica vanuit het kloppende hart van de wereldeconomie is alleen al goed voor maar liefst 90 procent.

De congestie als gevolg van het infarct is voor de containermarkt een grotere strop dan de blokkade van het Suezkanaal dat de scheepvaart eerder dit jaar hard heeft getroffen als we kijken naar het aantal gestremde containers. De afgelopen weken zijn er enorme achterstanden ontstaan die nog maanden tijd zullen kosten om in te lopen. Ook op de verlaging van containertarieven, die de afgelopen maanden tot recordhoogten zijn gestegen, is nog geen uitzicht.

De verstoring van de wereldwijde containerlijnvaart als gevolg van de Shenzhen-congestie is ook in de Rotterdamse haven merkbaar. De normale dienstregeling zit er voorlopig nog niet in waardoor er momenteel vaak wordt uitgeweken naar Antwerpen of Zeebrugge.