<  NIEUWS
Costa Rica: het eerste klimaatneutrale land?
3 januari 2018

In Nederland staat duurzaamheid hoog op de agenda. Maar wist u dat het Midden-Amerikaanse land Costa Rica op weg is om één van de eerste klimaatneutrale landen ter wereld te worden?

Costa Rica is één van de meest welvarende landen in Latijns-Amerika. Het land staat vooral bekend om de export van tropisch fruit en koffie en is ook onder natuurliefhebbers een favoriete bestemming. Voor investeerders is de Costa Ricaanse economie zeer aantrekkelijk vanwege factoren als politieke stabiliteit, een hoog onderwijsniveau en vrije handelszones.

De Costa Ricaanse regering kondigde in 2007 aan om tegen 2021 het eerste klimaatneutrale land ter wereld te willen worden. De afgelopen jaren heeft het land flink geïnvesteerd in hernieuwbare energie, waaronder wind-, zonne-, geothermische- en hydro-elektrische energie en biomassa. Vorig jaar is Costa Rica er ook in geslaagd om 300 dagen volledig op schone energiebronnen te draaien en zal er hard worden gewerkt om het komende jaar het aantal dagen verder omhoog te krijgen.

Dit beleid heeft ook invloed op andere sectoren. Zo zijn er plannen om wegwerpplastic, waaronder tasjes, flesjes en andere producten, volledig uit te bannen. Ook onderzoekt het land de mogelijkheden om commerciële vliegtuigen op duurzame biobrandstof te laten vliegen.

Op lange termijn zullen de milieuvriendelijke praktijken zich ook steeds verder gaan vertalen naar het landbouwbeleid van Costa Rica. Er worden momenteel technologieën onderzocht  om fruittelers efficiënter en ecologischer te werk te laten gaan. Daarbij zal worden gekeken hoe het gebruik van pesticiden en de uitstoot van broeikasgassen kan worden verminderd.