<  NIEUWS
De Arabische kus
22 februari 2018

Over het algemeen is bekend dat mannen en vrouwen in Arabische landen lichamelijk afstandelijk van elkaar zijn. Als het gaat om een begroeting van hetzelfde geslacht zijn ze juist heel warmhartig.

In Nederland geven we elkaar bij een begroeting een hand of drie zoenen op de wang. In de Verenigde Arabisch Emiraten begroeten vrouwen elkaar vaak met twee zoenen op de wang. Om het ontvangstmoment nog wat te verlengen, worden de handen extra lang vastgehouden.

Mannen geven elkaar ook een warme begroeting door elkaar dubbel op de wang te zoenen, wat niet gebruikelijk is in de Westerse maatschappij. De zoenen zijn net wat anders dan de zoenen bij een Nederlandse begroeting. De wangen worden meer tegen elkaar gedrukt en de lippen spreken een groet uit. Het liefst wordt er nog een hand bij geschud en wordt de andere hand op de schouder gelegd om te benadrukken dat alle aandacht naar elkaar gaat.

Het omhelzen en begroeten met zoenen wordt door zowel mannen als vrouwen gedaan, hoewel de vrouwen er iets charmanter mee om gaan. Hoe vaker de wangen tegen elkaar gedrukt worden, hoe blijer je begroetster met je is.

De Arabische kus wordt ook vaak gegeven uit respect voor ouderen, familieleden die van ver komen of mannen die elkaar aanzien willen geven. Hierbij komt het neusbot in aanraking met het voorhoofd of de neus van de ontvanger. Vrouwen doen dit ook, maar alleen in het privé, in het openbaar komt dat niet voor. Deze vorm van ontvangst stamt van de Bedoeïen, Arabische woestijnbewoners in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.