<  NIEUWS
De complexiteit van internationale handel
20 juli 2016

De VAE hebben de dertiende plaats bemachtigd in het logistieke rapport van de complexiteit van internationale handel. Efficiënte logistiek en infrastructuur spelen een grote rol bij deze selectie.

Het rapport, genaamd ‘Connecting to Compete 2016 Trade Logistics in the Global Economy’, includeert de Logistics Performance Index (LPI). Deze index geeft de complexiteit van de internationale handel weer, aan de hand van logistieke performance, kwaliteit van de infrastructuur, tijdlijnen van verschepingen en de efficiëntie van het inklaringsproces bij de grenzen.

De wereldwijde handel is afhankelijk van de logistiek. De efficiëntie van de import en export, groei en hoe landen competeren met de wereldwijde economie is hierbij doorslaggevend. Landen met een efficiënte logistiek kunnen makkelijker binnen- en buitenlandse markten bereiken door een betrouwbare supply chain. De kosten (tijd en geld) liggen een stuk hoger voor landen met een inefficiënte logistiek.

Op de eerste plaats staat Duitsland en Nederland heeft de vierde plaats gekregen. Met een 13e plaats hebben de Verenigde Arabische Emiraten het hoogst gescoord van de Arabische landen.
Hoewel er vanuit de logistieke efficiëntie nog veel werk aan de winkel is, is Iran gestegen naar de 96e plaats. Toch is Iran hard bezig met het verbeteren van het logistieke proces door vernieuwingen in de havens, spoor en infrastructuur.

De overige landen van de Golfstaten hebben een plaats tussen de 30 en 55 gekregen. De Arabische landen rondom de Middellandse Zee, inclusief de Maghreb, moeten het doen met een plaats tussen 50 en 86.