<  NIEUWS
In de spotlight: Turkije - haven van Iskenderun
20 oktober 2016

Turkije investeert al vanaf de jaren 50 veel geld en kennis in haar havens, maar toch is er nog winst te behalen in modernisering en uitbreiding. Turkije heeft de ambitie om een belangrijke logistieke hub te zijn.

Het land heeft een kustlijn van ruim 8000 km en meer dan 85% van de internationale handel wordt in tonnen vervoerd via zeetransport. Met haar gunstige ligging aan de Middellandse Zee en de Zwarte Zee kan het land als een belangrijk knooppunt tussen West-Europa, Oost-Europa, Midden-Oosten, Centraal- Azië en Noord-Afrika fungeren.

De stad Iskenderun kent diverse havens voor verschillende doeleinden. Limak Port, de modernste haven van Iskenderun, is één van Turkije’s opkomende havens in het Middellandse Zee gebied. Deze publieke haven ligt oostwaarts van het bekende Mersin en maar op een klein stukje van de grens van Syrië vandaan.

Waar Mersin al bekend is om de grootte van de haven, het aanbod in natransport naar Irak en Iran en goed georganiseerde faciliteiten, is Iskenderun nog minder bekend. In Iskenderun is de laatste jaren veel geïnvesteerd. Alhoewel deze haven nog niet de grootte heeft van Mersin, met de bijbehorende voordelen aan doorvoermogelijkheden, zijn er toch steeds meer rederijen die afvaarten aanbieden van en naar naar Iskenderun.

Iskenderun heeft zich ontwikkeld tot één van de grootste containerterminals in de Oostelijke Mediterrane regio, met meer dan 1 miljoen TEU aan container handeling capaciteit. Dit moet volgens de ontwikkelingsplannen de komende jaren uitbreiden naar 3 miljoen TEU.

Het voordeel van Iskenderun is de gunstige positie ten opzichte van Turkije’s buurlanden. Iskenderun kan Mersin ontlasten en biedt goede doorvoermogelijkheden naar Syrië en Irak. Daarnaast is het aangesloten op het railnetwerk naar grote steden in Turkije en Noord-Irak. Vanaf Rotterdam en Antwerpen bieden dan ook steeds meer rederijen directe afvaarten aan naar deze havenstad. Wilt u deze optie eens bekijken neem dan contact op met één van uw contact personen bij Jordex.