<  NIEUWS
Digitalisering certificaat van oorsprong
5 juli 2018

De douane van Chili en Argentinië hebben een pilot geïnitieerd voor de digitalisering van het certificaat van oorsprong (CvO). Met als doel de efficiëntie van de douaneprocedures van beide landen te verbeteren, biedt het initiatief nog meer voordelen!

Chili en Argentinië zijn belangrijke handelspartners van elkaar. Naar aanleiding van een officieel bezoek van de Chileense president aan Argentinië eerder dit jaar, hebben de Chileense en Argentijnse overheden afspraken gemaakt over digitalisering van hun douaneprocedures.

Een certificaat van oorsprong is een document dat de oorsprong van een product aangeeft en tevens bewijst in welk land een product gemaakt is. Naast het verbeteren van de douaneprocedures in beide landen, wordt de digitalisering van het certificaat van oorsprong ook als een belangrijke stap gezien voor de bevordering van handel tussen de twee landen, alsmede met de rest van de wereld.

Daarbij zal het meerdere voordelen met zich meebrengen, zoals het verminderen van papierwerk, de verwerkingstijden van certificaten en documenten verbeteren en zal de toezicht en veiligheid van de douane verbeteren. De handel van producten die veelal vanuit deze landen worden geëxporteerd, zoals wijn, fruit, zalm, en chemische producten zullen hier baat bij hebben.