<  NIEUWS
Do’s and don’ts: de hand schudden in Ghana
22 juni 2016

Zakendoen in Afrika? De komende maanden zullen wij de do’s and don’ts op een rijtje zetten. We beginnen met het schudden van de hand in Ghana.

Wanneer je zaken doet in het buitenland krijg je te maken met de normen en waarden van verschillende culturen. Zelfs de meest eenvoudige gewoontes, waar je normaal niet bij stil staat, kunnen een zakelijke meeting beïnvloeden.

Neem bijvoorbeeld het schudden van de hand, het meest voorkomende gebaar ter wereld. Het schudden van de hand is in elk land weer een ander gebaar met een andere betekenis.

Zo is het in Ghana gebruikelijk om in een zakelijke omgeving zowel mannen als vrouwen de hand te schudden als begroeting. Geef elkaar de hand, schud, schuif vervolgens de handen iets terug en ‘klik’ met de vingers door gebruik te maken van elkaars vingers. Verder zullen Ghanezen de handen van oude mensen niet schudden. Als iemand een oud persoon wil groeten, zal hij een kniebuiging maken.

Er zijn maar weinig mensen die zich bewust zijn van dit gebaar. Het is echter de handtekening die de kennis van de cultuur tekent.