<  NIEUWS
Economische verwachtingen Brazilië
3 november 2016

Het veelbelovende land Brazilië lijkt de afgelopen tijd steeds vaker in negatief daglicht te staan. Maar wat is de situatie nu écht en wat zijn de economische verwachtingen voor de komende jaren? Wij hoorden het op de Brazil Network Day in Amsterdam.

Begin deze eeuw kwam Brazilië in de schijnwerpers te staan als één van de snelst groeiende economieën ter wereld. Het land staat samen met Rusland, India en China ook wel bekend als de BRIC-landen, die naar verwachting een steeds grotere rol gaan spelen in de mondiale economie.

Brazilië werd verkozen tot gastland voor het WK voetbal 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Dit maakte het land één van de meest trending landen ter wereld waar hoge verwachtingen voor werden geschept.

Inmiddels hebben nieuwsberichten over het Petrobras-schandaal,  de afzetting van oud-president Rousseff en de economische inkrimping het overgenomen van de eerdere berichtgeving en lijkt Brazilië de laatste tijd alleen maar negatieve aandacht te krijgen.

Tijdens de Brazil Network Day op 1 november 2016 in Amsterdam werd duidelijk wat de huidige situatie in het land is en wat de verwachtingen voor de komende jaren zijn. Onze nieuwe collega Celeste Flores (Business Development Latin America) was erbij.

De belangrijkste boodschap die overgedragen werd, is dat Brazilië ondanks de economische en politieke crisis een belangrijke economie blijft, zowel op regionaal als op mondiaal niveau. De Braziliaanse economie is de grootste in Latijns-Amerika en de kansen voor investeringen en handel blijven enorm. Overigens zijn er tekenen van herstel die erop wijzen dat het ergste voorbij lijkt te zijn, en wordt er voor 2017 weer economische groei verwacht.

Tijdens het evenement was een delegatie aanwezig van de Braziliaanse staat Goiás, die de zakelijke kansen van Goiás belichtten. De delegatie bestond uit verschillende bedrijven die hun producten in de Nederlandse markt willen afzetten. Goiás speelt met name een belangrijke rol voor de export van vlees, sojabonen, en suiker en staat bekend als de eerste Braziliaanse staat die de economische crisis achter zich heeft gelaten en waarvan de economische groei hoger is dan het gemiddelde op nationaal niveau.

Nederlandse bedrijven deelden hun ervaringen in het zakendoen met Brazilië,en waren het over één ding eens: de economische kansen in Brazilië zijn enorm. Wel is het van belang om van tevoren goed kennis op te doen over het land en de lokale wet- en regelgeving. Nederland is de op één na belangrijkste export-partner voor Brazilië en ook op het gebied van import zullen de kansen blijven groeien zodra de economie weer bijtrekt.

Uiteraard helpt Jordex u graag op weg in Brazilië. Voor al uw vragen over Brazilië of andere landen in de regio kunt u terecht bij onze Latijns-Amerika specialiste Celeste Flores: cf@jordex.com of telefonisch op 010 303 7 305.